Přeskočit navigaci

Aktuálne správy

Pečeni prospeje očista

Ukladanie vitamínov a tukov, metabolizmus sacharidov, odstraňovanie odpadových látok z krvi, spracovanie a distribúcia živín, upratovanie a regenerácia organizmu, výroba žlče – pokiaľ čakáte výpočet orgánov, ktoré to všetko dokážu, zrejme budete sklamaní. To všetko a ešte viac má totiž v našom tele na starosti jediný orgán zvaný pečeň. Je veľká, a napriek tomu zraniteľná.

Čo vlastne vieme o pečeni? Napríklad že má viac ako 500 rôznych funkcií, z ktorých je najmenej 22 pre život absolútne nevyhnutných. Že je jedným z najväčších orgánov tela, ak nepočítame kosti a kožu. Alebo napríklad to, že všetko, čo prejde žalúdkom, ide priamo do pečene. Čo to znamená?

Toxíny rovno do pečene

Zdravie pečene môžeme významne ovplyvniť stravou, ktorú jeme. Ak chceme znížiť toxické preťaženie tohto orgánu, stačí, ak sa budeme držať niekoľkých stravovacích pravidiel. Pečeni prospieva jedálny lístok s nízkym obsahom tukov, alkoholu a cukrov. Namieste je tiež obmedzenie spotreby kávy. Z ľudového liečiteľstva spomeňme čaj z pestreca mariánskeho, ktorý vraj svojím účinkom chráni pečeňové bunky.

Tvrdohlavé tuky

Určité typy jedál kladú na činnosť pečene zvýšené nároky. Z tohto dôvodu sa dôrazne odporúča vyhnúť sa v priebehu pečeňovej choroby silne koreneným jedlám a mastnej strave. Pri ochorení pečene sa tiež vo zvýšenej miere spotrebováva vitamín B12 a kyselina listová. Bohatým zdrojom oboch vitamínov je zvieracia pečeň alebo ryby. Pozor však na potenciálne vysoký obsah ortuti, ktorú niektoré druhy rýb obsahujú.

Pečeňový detox

K uzdraveniu a stabilizácii pečene ďalej prispieva vysoký príjem vitamínu C. Tento vitamín podporuje detoxikačný systém pečene oslabený chorobou, a navyše je veľmi účinným antioxidantom. Nájdeme ho najmä v ovocí – v jahodách, kivi alebo v citrusových plodoch. Kyselinu listovú, ako už jej názov napovedá, potom nájdeme okrem ovocia predovšetkým v zelenej listovej zelenine. Na pečeň majú blahodarný účinok aj iné potraviny. Najviac asi za studena lisovaný olivový olej bez chemických rozpúšťadiel. Je to dobrý stimulujúci prostriedok, predovšetkým v prípadoch žlčníkových kameňov a všetkých ďalších príznakov preťaženia pečene.

Čo ešte povzbudzuje pečeň?

Ovocie, najmä citróny, pomaranče alebo hroznové víno – stimulujú pečeň, zmierňujú jej prekrvenie a prečisťujú ju. Zo zeleniny pečeni prospievajú hlavne artičoky, cvikla, špargľa, zeler, reďkovky alebo pór. K prirodzenej rehabilitácii a liečbe poškodenej pečene prospieva aj med. Tradičná čínska medicína odporúča pitie prírodnej citronády nalačno aj v priebehu dňa. Šťavu z čerstvých citrónov riedenú vodou je možné osladiť medom či iným prírodným sladidlom.

(kar)

Zdroje: www.drogy.net
www.tech-info.cz


Poradňa lekára

 

Otázka: Dobrý deň. Prečital som si jednotlivé príspevky a ak rozumiem správne, nakaziť...

Odpoveď: První část dotazu je formulovaná správně, pokud k takové situaci u vás došlo,...

 
 
 
 
 
Medicínska databáza U Lekára
 
Cestovní nemoci:  Arabské trhy aneb Skrytá rizika číhající na turisty