Přeskočit navigaci

Typy žltaček

V súčasnosti je známych mnoho druhov vírusov napádajúcich pečeň (hepatotropné vírusy). Najdôležitejšie z tejto početnej skupiny sú vírusy vyvolávajúce vírusové zápaly pečene.

Žltačky sú označované písmenami A, B, C, D a E a vyvolávajú rovnomenné hepatitídy. Najčastejšie vírusové hepatitídy nesú označenia A, B a C.

Žltačka typu A

Prenos

  • Potravinami alebo vodou pri ich znečistení napríklad fekáliami.
  • Nedostatočnou osobnou hygienou.

Priebeh
Neprechádza do chronickej hepatitídy. Zvyčajne mierny priebeh, príznaky odznievajú samy od seba. Vzácne môže spôsobiť vážne pečeňové ochorenie. U starších ľudí má vážnejší priebeh a dlhšie trvanie.

Žltačka typu B

Prenos

  • Krvou, pohlavným stykom.
  • Zdieľaním injekčnej striekačky.
  • Z matky na dieťa.

Priebeh
Okolo 95 percent nakazených sa infekcie zbaví a získa celoživotnú imunitu. Chronická infekcia zvyšuje riziko cirhózy a rakoviny pečene.

Žltačka typu C

Prenos

  • Krvou pri transfúzii.
  • Zdieľaním injekčnej ihly.
  • Kontaktom s nakazenou krvou alebo znečistenými nástrojmi.

Priebeh
Až u 90 percent nakazených ide o chronickú infekciu. Počas 20 rokov sa u tretiny pacientov vyvíja cirhóza. Každý dvadsiaty z nich má rakovinu pečene.

Žltačka typu D

Prenos

  • Krvou.
  • Neúplný vírus – na prenos potrebuje prítomnosť vírusu hepatitídy B.

Priebeh
Ľudia nakazení vírusom hepatitídy B, u ktorých sa rozvinie hepatitída D, sú viac ohrození chronickou infekciou a ich choroba je zvyčajne závažnejšia. U 80 percentách osôb s chronickou infekciou sa rozvinie cirhóza.

Žltačka typu E

Prenos

  • Potravinami alebo vodou ako hepatitída A.

Priebeh
Nákaza neprechádza do chronickej hepatitídy a nie je spojená s rakovinou pečene. U tehotných žien môže spôsobiť závažné pečeňové ochorenie a smrť.

Poradňa lekára

 

Otázka: Dobrý deň Vyšetrením vzorky mojej krvi po odbere bol zistený reaktívny výsledok...

Odpoveď: Vhodné je vyšetrenie opakovať, pokiaľ je to jediný pozitívny laboratórny ukazov...

 
 
 
 
 
Medicínska databáza U Lekára
 
Odporúčame:  Fenylketonurie a PKU dieta